In cadrul centrelor sunt utilizate diverse metode de diagnosticare si tratament partiale fata de servicul vizat a Halitozei, unele analizand afectiunea calitativ, de exemplu scorul organoleptic, altele cantitativ cum ar fi cromatografia de gaze sau analizoare portabile.

Scorul organoleptic este o metoda subiectiva prin care un examinator specializat identifica prezenta Halitozeisi o gradeaza intensitate folosind o scala cu un interval de la 0 (absenta halenei) la 5 (halena intensa). Dezavantajele sunt reprezentate de analiza subiectiva, lipsa cuantificarii, reproductibilitate scazuta.

Cromatografia de gaze (GC) poate fi efectuata pe aer expirat sau saliva, prezentand o serie de avantaje cum ar fi posibilitatea de a analiza marea majoritate a componentelor aerului expirat cu o specificitate ridicata, non-invazivitatea. Ca dezavantaje metoda implica costuri mai mari decat senzorii portabili si necesita un personal bine instruit. 

Analizoare portabile: cele mai importante echipamente portabile pe plan international sunt Halimeter (Interscan, Chatsworth, CA, SUA) si Oral Chroma (Abimedical Corporation, Japonia). Ambele analizoare sunt capabile de a detecta cativa dintre compusii volatili de sulf prezenti in aerul expirat. Fiecare dintre ele prezinta cateva avantaje si dezavantaje, folosirea lor in tandem fiind un deziderat. Oral Chroma este un cromatograf de gaze portabil ce ofera costuri mici, operabilitatea facila detectand cei trei compusi tinta in cercetarea in halitoza: H2S, CH3SH si (CH3) 2S.

In plus, acest echipament ofera si posibilitatea de a arata rezultatul final pacientilor. Halimeter este un senzor portabil ce detecteaza doar cantitatea totala de compusi volatili de sulf prezenti in proba in ppb (parti per miliard). In general o concentratie mai mare de 300-400 ppb de CVS reprezinta limita de la care exista halena patologica. La fel ca OralChroma, si acest echipament este usor de manevrat, ofera rezultate rapide si reproductibile si poate fi folosit de personal necalificat.