Peste 25% din populație suferă în mod regulat de respirație urât mirositoare
Denumirea medicală
Deși expresia „respirație urât mirositoare” este cea mai frecvent utilizată, termenii medicali care definesc mirosul neplăcut al respirației este „halitoza” sau „halena orala” sau “fetor ex oris”.
Termenul de halitoza a apărut pentru prima dată în 1921 în Statele Unite, pe eticheta unei sticle de apă de gură și este un compus al formei latine „halitus” (aer expirat) cu terminația din limba greacă „osis” (un sufix folosit pentru a descrie o stare patologică).
Este necesar să facem o distincție între halitoza fiziologică (de exemplu cea care apare natural în fiecare dimineață) si halitoza patologică (cea care se asociază cu o afecțiune orală sau extra-orală).
Halitoza afectează relațiile sociale și calitatea vieții
Termenul medical a fost creat relativ recent; halitoza este o afecțiune cu una dintre cele mai lungi istorii având un impact nefast asupra relațiilor sociale.
Conștientizarea de către o persoană a faptului că suferă de respirație urât mirositoare are consecințe psihologice, cu manifestări comportamentale vizibile, cum ar fi acoperirea gurii în timp ce vorbește, păstrarea unei distanțe personale mai mari decât în mod normal sau chiar evitarea totală a interacțiunilor sociale.
Acest lucru se datorează faptului simțul mirosului este corelat strans cu starea emoțională, este capabil să genereze apropiere sau respingere și să stimuleze memoria. Percepția respirației urât mirositoare în general tinde să provoace o creștere a emoțiilor negative, cum ar fi iritabilitatea, neliniștea, nervozitatea sau agitația.
Cine sufera de halitoză?
Se estimează că peste 25% din populație suferă în mod regulat de respirație urât mirositoare, indiferent de sex, vârstă sau clasă socială și că 50% dintre indivizi au fost la un moment dat îngrijorați cu privire la respirația lor.
Studiile de specialitate arata ca in general barbatii au halena orală mai frecvent decat femeile și persoanele în varstă mai frecvent decat tinerii.
Prezența halitozei este deci influențată de vârstă, sex dar și alți factori cum ar fi dieta, sau zona geografică unde traiește persoana respectivă. (pentru informații detaliate vezi Biblioteza Medicala – EPIDEMIOLOGIE)
Dacă o persoană cunoscută suferă de halenă orală, trebuie să îi spui?
Fără îndoială, răspunsul este că da. În mod surprinzător, s-a constatat că prietenii apropiați și colegii unei persoane care suferă de halitoză preferă să nu abordeze problema și, în schimb, să tacă.
Când sunt întrebați ce părere au, își apără poziția pe baza faptului că este un subiect delicat și că nu se simt confortabil aducându-l în discuție. Când aceste informații sunt transmise unei persoane care suferă de halitoză cu îngrijorare autentică și tact, ea va aprecia cu adevărat faptul că i s-a spus acest lucru.
Pacienții care se prezintă la clinicile specializate în probleme de respirație, atunci când explică momentul în care și-au dat seama pentru prima dată că au halitoză, manifestă o recunoștință imensă față de persoana care le-a spus acest lucru.
În ciuda importanței sporite acordate impactului social al halitozei, în special în ceea ce privește impactul său grav asupra calității vieții persoanelor care suferă de ea, există încă o dezinformare semnificativă pe această tema. Mai mult, respirația urât mirositoare este adesea un subiect plin de umor și o țintă ușoară pentru tot felul de glume și tachinări. Faptul că multe persoane se îngrijorează frecvent cu privire la respirația lor, dar nu îndrăznesc să vorbească deschis despre asta, dezvăluie clar cât de indusă în eroare este societatea noastră în abordarea acestei afecțiuni.
București, Bulevard Octavian Goga nr 23, Bloc M106, sc 3, interfon 69